“Tizlenes” – filma, kas māca sevi cienīt

2021.gada 8.decembrī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros KS-11.grupas audzēkņiem bija iespēja noskatīties nesen Latvijā tapušo mākslas filmu “Tizlenes”, kas saitīta ar skolas dzīves tematiku. Filmas skatīšanās laikā audzēkņi veica uzdevumus latviešu valodas skolotājas piedāvātajās darba lapās, kā arī katrs izteica savu viedokli par filmā tēloto laika posmu (20. un 21.gs.mija), attieksmi pret filmas varoņiem, atziņas un gūtās vērtības.

Lūk, daži citāti no KS-11.grupas audzēkņu darbiem:

“Šajā komēdijā var pasmieties, bet dzīvē tādas lietas darīt nav labi un nav pareizi. Piemēram, smēķēšana un dažādu vielu lietošana, jo tas kaitē veselībai.” (Ksenija )

“Pati esmu jauniete, un šī filma man patika. Filmas sižets ļoti labi attēlo pusaudžus. Atziņas: vajag būt tādai, kāda tu esi, un nelīdzināties citiem cilvēkiem, jo labāka no tā nekļūsi.” (Elizabete)

“Filma patika. Secinājums ir tāds, ka vajag mīlēt sevi tādu, kāda esi, tad arī citi mīlēs tevi un cienīs.” (Laura)

“Man šo filmu bija interesanti skatīties, jo tajā parādīja manus vienaudžus. Mērķi nevar sasniegt tikai ar ārējo izskatu. Vajag sevi mainīt – rakstura īpašības, attieksmi pret cilvēkiem.” (Dana)

“Katrs ir skaists savā veidā. Vajag cienīt tos draugus, kuri ir patiesi. Jādzīvo tā, kā tu to gribi, nevis lai izpatiktu citiem.” (Samanta)

“Es ieteiktu noskatīties šo filmu pusaudžiem un tādiem cilvēkiem, kuriem ir daudz kompleksu.” (Jelizaveta)

“Ja daudzi pusaudži smēķē un lieto alkoholu, tas nenozīmē, ka, ja jūs arī to sāksiet darīt, citi sāks jūs cienīt. Pirms kaut ko darīt, padomājiet, vai jums to vajag.” (Gabriēla)

Pēc filmas noskatīšanās audzēkņiem bija arī radošs mājas darbs – uzrakstīt privātu vēstuli vienam no filmas varoņiem/ varonēm.

Paldies projektam “Latvijas skolas soma” par sniegto iespēju iepazīt jaunākās mākslas filmas, kas uzņemtas Latvijā.

Programmas “Latvijas skolas soma” pasākumi tiek organizēti, lai veicinātu izglītojamo izpratni par vērtībām un tikumiem, bagātinātu izglītojamo kultūrvēsturisko pieredzi, sniedzot informāciju par Latvijas kultūras vērtībām, krājumiem un kultūras laikmetīgajām izpausmēm.

Informāciju sagatavoja: latviešu valodas un literatūras skolotāja Elita Vanaģele